Logopedie hees
Is uw kind wel eens hees?
Heesheid wil zeggen dat de stem niet helder is. Heesheid komt bij iedereen wel eens voor, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid of na een feestje. Als de stem daarna de kans krijgt om tot rust te komen, gaat het meestal snel weer over.
Kinderheesheid kan ontstaan door overbelasting of verkeerd gebruik van de stem. Bijvoorbeeld door veelvuldig schreeuwen, keelschrapen of het te vaak nadoen van 'gekke' stemmetjes.
Het ontstaan van heesheid bij kinderen kan ook andere oorzaken hebben.
Waarom blijft het ene kind wel hees en het andere niet?
Factoren zoals allergische aanleg, keel-neus-oorproblemen, luchtwegproblemen of stress kunnen een rol spelen.
Een hese stem kan de volgende problemen veroorzaken:
• minder goed verstaanbaar zijn
• vermoeidheid na lang praten;
• keelpijn;
• stembandknobbeltjes
Hoe kunt u stemproblemen bij uw kind voorkomen of verminderen?
• Zorg voor een rustige omgeving. Als het rumoerig is in huis, moet een kind vaak hard praten of roepen om verstaan te worden. Let erop dat radio en televisie niet te hard staan. Praat zelf ook rustig, met een gewoon volume en neem de tijd om naar uw kind te luisteren.
• Een goede ventilatie en luchtvochtigheid is belangrijk: een rokerige of droge ruimte is slecht voor de stem. Soms helpt het om een bakje met water op de radiator te zetten.
• Het is beter als uw kind door de neus ademt in plaats van door de mond. Zit of slaapt uw kind vaak met zijn mond open, vraag dan advies aan de logopedist.
• Let op de lichaamshouding van uw kind. Een in elkaar gezakte of een krampachtige houding kan stemproblemen in de hand werken. Zorg voor een goede lichamelijke conditie van uw kind.
• Schreeuwen is niet goed voor de stem, maar schreeuwen is niet altijd te voorkomen. Bedenk daarom alternatieven voor het schreeuwen. Bijvoorbeeld fluiten op de vingers of naar iemand toelopen. Ook te hard praten in de bus of auto om boven het motorlawaai uit te komen kan schadelijk zijn. Let er daarom ook op of uw kind niet te hard praat.
• Laat uw kind niet fluisteren als het hees is. Ook een kind dat hees of schor is, kan beter gewoon blijven praten.
• Als kinderen vaak kuchen of de keel schrapen kunnen de stembanden geïrriteerd raken. Vaak gaat het om een gewoonte die is ontstaan tijdens een verkoudheid. Bij kriebels in de keel kan uw kind het beste een keer slikken of een slokje water drinken.
• Tijdens het spelen kan de stem snel geforceerd worden. Het vaak nadoen van vliegtuigen, race-auto's of stemmen van televisiefiguren is leuk, maar het is niet goed voor de stem.
• Als uw kind schreeuwt, heeft mopperen over het algemeen weinig zin. Laat daarom regelmatig blijken dat u het fijn vindt wanneer uw kind zijn best doet om op zijn stem te letten.
Als u meer informatie wilt hebben of vragen heeft, neem dan contact op met de logopedist op school. Deze kan u verder adviseren. Ook kunt u, na schooltijd, tot vijf uur, bellen met
Als u meer informatie wilt hebben of vragen heeft, neem dan contact op met de logopedist op school. Deze kan u verder adviseren. Ook kunt u, na schooltijd, tot vijf uur, bellen met
GGD Flevoland Afdeling Jeugdgezondheidszorg/Logopedie
Boomgaardweg 4, 1326 AC ALMERE Telefoon: 036-5357300
of mail via www.ggdflevoland.nl à ggd / jeugd / logopedie /logopedie almere
Terug